středa 14. listopadu 2012

BENÁTKY VI.: Co ve Venezii neminout 3. - Zvonice


Ze Zvonice jsem byla naprosto nadšená. Navíc co říkal Daniel, tak byla několik let zavřená a opravovala se. Návštěvníkům vůbec nebyla přístupná. No a když jsme si vystáli frontu a zaplatili každý 8€ vstup (tady nešla uplatnit studentská sleva), pochopili jsme, co se na ní tak dlouho opravovalo. Výtah! Prostředkem Zvonice prostě vede výtah, takže se nemusí šlapat schody. Aneb vyvezeme zadky turistů až na vrchol...


Takže jsme nasedli, "výtahový steward" zavřel dveře, zmáčkl čudlík, a už jsme se řítili vzhůru. Nebylo to takové, jako výtah na At The Top v Dubaji, ale i tak mi zapraskalo v uších. No a nahoře se otevřely dveře a pod námi se rozprostíraly Benátky jako na dlani. Krása. Z výšky má to město ještě úplně jinou perspektivu.


Takže slunko svítilo, po moři pluly loďky, vítr nám cuchal vlasy a my byli spokojení. Jen kdyby se všude nemačkalo tolik turistů... Ale co, udělali jsme si nezbytné fotky, zachytili město i sebe, dvakrát se prošli kolem dokola věže, pokochali se výhledem a zase se zařadili do fronty na výtah. Má jen omezenou kapacitu (myslím, že to bylo nějak kolem 8 lidí), takže to šlo pomalu. A pak už jsme i my zase frčeli výtahem dolů a vystoupili u paty věže na náměstí Svatého Marca.

Část náměstí Svatého Marka

Zvonice (Campanile di San Marco)

Zvonice stojí jihozápadně od baziliky Svatého Marka na stejnojmenném náměstí. Je vysoká 98,6 metru a původní věž byla postavena v letech 1511 - 1514. Ta se ale roku 1902 zřítila. Při neštěstí nebyl nikdo zraněn a zajímavé je, že nikdo pád nestačil zachytit na žádnou fotografii ani film. Objevili se jen nepravé fotografie a kresby.

Z rozhodnutí představitelů města byla Zvonice vystavěna z původních kamenů znovu. Podmínkou ale bylo, vypadala stejně jako věž původní. Nová Zvonice Svatého Marka byla dostavěna roku 1912. Na vrchol vede výtah a ve věži se nachází pět zvonů.

Panorama ze Zvonice. Trochu nakřivo, no... V pravém dolním roku je vidět kousek z Baziliky Svatého Marka.

Žádné komentáře:

Okomentovat