neděle 18. prosince 2016

SIC-SAR XIX.: Svátek svícnů v Sassari (10. srpna)

Do Sassari jsme přijeli pozdě odpoledne a okamžitě zamířili na naše ubytování. Tam jsme si rychle dali sprchu, hodili na sebe něco normálního a vypravili se do města na procházku a večeři. Jak jsem psala minule, měli jsme štěstí - právě totiž probíhal Svátek Svícnů.

Festa dei Candelieri se v Sassari koná u příležitosti oslav Nanebevzetí Panny Marie. Obyvatelé každý rok obnoví svůj slib daný v 16. století Panně Marii, aby zbavila město morové epidemie. Od té doby začali představitelé skupin občanů nosit na procesí rok co rok sedm velkých svíček. Každý zastupoval jednu skupinu nebo lépe řečeno jeden ze starých cechů města: venkovské skupiny (statkáře a pastýře, zelináře a koláře) i menší skupiny (krejčí, zedníky, ševce, obchodníky). S postupem času, spolu se změnami společnosti, i tato řemesla podstoupila řadu změn. Některé skupiny byly přidány, jiné opustily procesí, jako to dávno učinili obchodníci.

Celé procesí vypadá asi takto: skupiny mužů ve stejnokrojích na rukou nesou obrovské ozdobené "svíce" často se soškou Panny Marie na vrcholu. Další mají v rukou stuhy, které postupně obtáčí kolem svíce. Do toho tančí, zpívají, halekají. "Nosiči" do rytmu zlehka poskakují, co chvilku se zastavují, otáčí svící a roztancovávají i okolo stojící. Celé to doprovází další stovky lidí a procesí se pomalu sune městem.

Docela dobře to zachytilo toto video:

Byla to hezká podívaná, ale my byli docela hladoví. Chvilku jsme se procházeli po městě, sledovali slavnost, seděli na náměstí a nasávali atmosféru a nakonec zapadli do úzké uličky, kde jsme si sedli do restaurace a dali si večeři. Byla to maličkatá (asi) pizzerie v boční uličce. Koukám do map, a pravděpodobně to byla Pizzeria Retro na Via Antonio Canopolo 2.

Po jídle už jen následovala cesta na náš Bed&Breakfast Casa Flora, který byl mimochodem naprosto úžasný, a ráno do našeho posledního sardinského města - do Alghera. Vlakem je to přibližně půl hodinky.

A právě v Algheru na nás čekalo poslední (a velké) dobrodružství naší cesty - squat v olivovém háji vedle letiště...

Lucie

Žádné komentáře:

Okomentovat