čtvrtek 16. srpna 2012

FINSKO III.: Helsinki Cathedral a blízké okolí (18. července)

Konečně jsme já, Eliška a Vendy vyrazily od Rautatiesema - Järnvägsstation směrem k Helsinki Cathedral. Zahlédla jsem ji už z letadla, když jsme přelétali nad městem a šli na přistání, a už tehdy mi přišla nádherná. A skutečně nezklamala. Z nádraží to bylo kousek (ostatně jako v centru téměř kamkoli), prošli jsme přes jednu z nákupních tříd (něco jako v Brně Masarykova) a už se před námi otevřelo Senátní náměstí. No a na něm jedna z nejkrásnějších staveb, co jsem ve Finsku viděla - Helsinki Cathedral.


Monumentální Helsinský dóm tvoří severní stranu náměstí a jeho stavba byla dokončena v roce 1852. Jsou na něm velmi patrné prvky inspirované Ruskem a jeho architekturou, stejně jako na dalších X stavbách v Helsinkách. Holt Rusko je blízko a vazby na něj jsou stále silné. Po roce 1917 byl dóm nazýván "Velký kostel" (finsky Suurkirkko) a po zřízení helsinské luteránské diecéze v roce 1959 se stal její katedrálou.

Ke kostelu vede obrovké schodiště, na kterém snad celoročně sedí spousta lidí :) Zvláštní je, že ty schody jsou takové prudší a vyšplhat se nahoru je docela fuška... Samozřejmě jsme se s holkama podívaly i dovnitř chrámu. Zvenku je ale hezčí.


Venda s Eliškou odpočívají před Alexandrem II.

Další dominantou Senátního náměstí (když pominu Senátní palác na východě, Helsinskou univerzitu na západě a Národní knihovnu na jihu) je pomník ruského cara Alexandra II. s alegorickými sochami z roku 1894. Jak už to tak u nadvlády bývá, když se Finsko v roce 1917 osamostatnilo, objevovaly se návrhy na odstranění sochy. Naštěstí se tak nestalo. Určitě by to byla škoda.

Pak už jsme se vydaly na další prohlídku města. Za celý den jsme toho ale měly už docela dost, a tak už to bylo jen krátké. Přešly jsme na tržiště a po cestě narazily na místní "Bridge of Love". Variaci na francouzský originál už má snad každé město :)



Rychle jsme mrkly na Uspenskin katedraali - tedy na největší pravoslavný kostel v západní Evropě, chrám Zesnutí Panny Marie. Druhý den jsme se ale vydaly až k němu (a do něj), takže o něm napíšu víc příště. No a nakonec jsme a zabrousily na přístavní trh.

Jedním slovem pohádka. Bohužel už bylo pozdě, a tak spoustu věcí sklízeli, každopádně plán na druhý den začal mít obrysy - oběd z místních stánků :)

Ještě jsme chtěly zajít na místní kávu, protože Finové mají jednu z největších spotřeb kafe v Evropě a jsou to vážně fajnšmekři, ale v centru je poměrně drahá. Za šálek espressa chtěli tuším 3,40 €. A to se nám jaksi nechtělo...


Ještě jednou Helsinki Cathedral - to když se žene déšť...

A v tu chvíli nás zastihl příšerný slejvák. Když už začal výrazně protýkat i strom, pod kterým jsme se schovávaly, bylo na čase zaběhnout do nějakého obchodu... Naštěstí to brzy přešlo a my se mohly vydat pro batohy na nádraží a směrem do čtvrti Arabianranta, kde jsme měly zajištěné ubytování v místní škole.

První den v Helsinkách za námi.

Lucie

Žádné komentáře:

Okomentovat