úterý 2. října 2012

FINSKO VI.: čtvrť Arabianranta

Jestli jste milovníci (či alespoň obdivovatelé) architektury a designu, neměli byste si v Helsinkách nechat utéct čtvrť Arabianrantu (někdy nazývaná jen Arabia, nebo je to jen část Arabie, to nevím a nikde se mi to nepodařilo zjistit). Leží na severním konci pravého zálivu Helsinek, který se jmenuje Vanhankaupunginselkä.


Z centra se tam dá dostat několika autobusy (čísla si bohužel nepamatuju), ale také tramvají číslo 8. Ta pro nás byla nejpohodlnější, protože stavěla jen kousek od školy, ve které jsme spali. Při cestě z hlavního nádraží se musíte dostat na náměstí (nebo co to je) Sörnäinen. Jede tam spousta autobusů i metro. Pak stačí přesednout už jen na tu šalinu a za chvilku jste na místě. Dá se tam dojít i pěšky, ale to počítejte aspoň tři čtvrtě hodiny, možná až hodinu.


Část čtvrti jsme si prošly s Eliškou náš poslední večer ve Finsku a je to prostě neuvěřitelné místo - v ulicích sochy, mozaiky, velké kresby na domech, krásná zákoutí, opět parky, do toho dětská hřiště, školní kampusy, stromy... Prostě si nedovedu představit moc dalších míst, kde byste při každém kroku nevěřícně otáčeli hlavou kolem dokola a nemohli se toho nabažit...


Byly jsme se projít i k zálivu. Koupat se tam rozhodně nedá. Voda je taková špinavá, smradlavá - prostě jako všude jinde v Helsinkách. Asi to je dáno tím, že to je prostě hlavní město. Každopádně za válením se u vody jsme tam nešly, a tak nám to ani nevadilo.


A tip na dobrou a levnou restauraci nedaleko čtvrti Arabianranta? Za boha si nemůžu vzpomenout na jméno, ale byla to hospoda vyzdobená v anglickém stylu - fotky londýnských taxíků, autobusů, budek atd. Stojí na rohu ulic Sturenkatu a Hämeentie, hned naproti zastávce tramvaje a autobusu Sturenkatu. Je přímo u hlavní cesty z centra do Arabie, takže minout ji nemůžete :)


Tahle hospoda je klasická pizzerie, ale mají slušné ceny. S Eliškou jsme si daly jednu pizzu na půl a nechaly jsme si přihodit jednu ingredienci (možnost doplnit až 4 přísady, každá tuším za 1€ nebo tak nějak). Za to jsme zaplatily 8€.

Elis si dala půl litr nějakého piva (3,5€) a já jen sklenici vody s ledem (grattis). Obsluhoval tam takový milý snědý chlapík-přistěhovalec, a když se zeptal, odkud jsme, hned začal házet jména našich sportovců. Možná to bylo tím, že v televizi zrovna běžela Olympiáda. Každopádně to bylo takové milé zakončení našeho pobytu ve Finsku, které jsem si minimálně já neuvěřitelně užila. Pokud budu mít možnost, ráda se tam vrátím. Tahle země mě neuvěřitelně nadchla.

Lucie

Žádné komentáře:

Okomentovat